Volt itthon egy csomag tortilla lap és szerettem volna valami nagyon sajtos ételt készíteni belőle, de nem quesadillat, így esett a választásom az enchiladara, amit kétféle hússal készítettem el, fele pulykahússal készült, másik fele marhahússal.
Hozzávalók: (4-6 személyre)
- 1 csomag /6 lapos/ tortilla bármilyen jó
- 25 dkg sült pulykahús vagy bármilyen maradék sült hús
- 20 dkg pirított marha darálthús
- 15 dkg vörös cheddar sajt reszelve
- 20 dkg gouda sajt reszelve
- 7,5 dl paradicsomszósz
- 2 szál újhagyma
- 4 teáskanál mexikói fűszerkeverék
- 2 teáskanél tört chili (ha valaki erősebben szereti, több is mehet bele)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál tejföl
- pár darab szeletelt savanyított jalapeno paprika
Elkészítés:
A paradicsomszószt beletesszük egy tálba hozzáadjuk a mexikói fűszerkeveréket, chilit, belereszeljük a vöröshagymát és a fokhagymát, jól összekeverjük és félretesszük.
Az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk és amennyiben túl nagyok a jalapeno karikát azt is vékonyabbra felkarikázzuk.
A sütőt előmelegítjük 170 Celsius fokra és ameddig melegszik összeállítjuk az enchiladat. Ehhez előveszünk egy 20x30 cm-es sütőedényt vagy tepsit és a paradicsomszósz 1/3-t elterítjük az alján.
Egy tortillalapot tányérra teszünk, megkenünk 1,5 evőkanál fűszeres paradicsomszósszal. A marhahúsos változatnál a lap közepére halmozzuk a darált húst úgy, hogy mindkét oldalon kihagyunk 2-3 cm-t. A hús tetején elosztunk 1 evőkanál tejfölt, rászórunk egy kis adag felszeletelt zöldhagymát, ráfektetünk pár szelet jalapeno paprikát és a cheddar sajt 1/6-t. A tortilla lap másik felét ráhajtjuk a töltelékre, szorosan felcsavarjuk és két végét behajtjuk és úgy tesszük a sütőedénybe, hogy a tortillalap széle kerüljön alulra. A pulykahúsos verziónál is hasonlóképpen készítjük el a lapokat.
Ha mind a 6 darab elkészült, akkor a fűszeres paradicsomszószt elosztjuk a tetején úgy, hogy a szósz mindenhol bevonja a tortillalapokat és a reszelt gouda sajtot egyenletesen rászórjuk a tetejére. Mivel kétféle került az edénybe, ezért a marhahúsost megjelöltem két fogpiszkálóval, hogy tudjam, hogy melyik vége milyen.
30 percig sült a 170 Celcius fokos sütőben, tálalás előtt pihentettem úgy 10 percig, hogy ki lehessen szedni a sütőedényből. Meg lehet szórni maradék újhagymával és lehet adni mellé pluszban jalapeno paprikát is.