Csííz!! Egy falat sajt

Csííz!! Egy falat sajt

Sajtkrémleves brokkolival

2018. szeptember 26. - Hódi Katalin

Itt az ősz, de ez már nem a vénasszonyok nyara, hirtelen beköszöntött a szinte novemberi ősz. Ilyen időben már jobban esik a meleg tea a víz helyett, a könnyű ebédek helyett a picit tartalmasabb fogások. A múlt pénteken vásárolt még igazán zsenge brokkoli is átváltozott levesbetétté egy igazán melegítő, kényeztető sajtkrémlevesbe. Ez a leves annál finomabb, minnél több féle sajtot használunk fel hozzá. Igyekezzünk jól olvadó sajtokat választani, a boltban kapható trappista, edami, ementáli sajtok megfelelnek erre a célra. Az én levesembe főleg kistermelők sajtja került: ementáli, vargányás és pannónia,illetve boltban vásárolt Karaván sajt, hogy legyen benne füstölt is.

 s0.JPG

Hozzávalók:

  • 25 dkg sajt reszelve - legalább négy féle
  • 2 evőkanál sajtkrém
  • 3 dl meleg víz
  • 7 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál reszelt szerecsendió
  • fél teáskanál fehér bors
  • 50 dkg brokkoli

 s1.JPG

Egy lábasban megmelegítem a vajat és már mikor kellően forró, akkor ráteszem a lisztet is és világos színűre megpirítom a lisztet. Amikor elérte a liszt a megfelelő színt, akkor kis adagokban felöntöm a meleg vízzel, közben folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen csomós. Ha már az összes vizet beletettük a lábasba, akkor a tejet is hozzáöntjük és a lángot kissé mérsékelve felforraljuk, időnként megkevergetve és beletesszük a krémsajtot is. Hozzáadjuk a sót, borsot és a szerecsendiót is. Ha felforrt a lé, akkor a sajtot kisebb adagokban hozzáadjuk, kevergetjük, hogy a sajt teljesen felolvadjon.

s2.JPG

Közben a brokkoliról levágjuk a rózsákat, ha túl nagyok, akkor félbevágjuk őket. A brokkoli rózsákat szűrőbetétben vagy egy nagy serpenyőben megpároljuk kb. 7-8 perc alatt.

Tálalásnál a leveses csészébe teszünk egy adag levest és közepére helyezzük a párolt brokkoli rózsákat.

 

Extra tipp: ha van otthon kéksajt, akkor tálalásnál morzsolhatunk rá egy kicsit, így extra krémes lesz a leves.

s4.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://egyfalatsajt.blog.hu/api/trackback/id/tr9414264957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása