Itt az ősz, de ez már nem a vénasszonyok nyara, hirtelen beköszöntött a szinte novemberi ősz. Ilyen időben már jobban esik a meleg tea a víz helyett, a könnyű ebédek helyett a picit tartalmasabb fogások. A múlt pénteken vásárolt még igazán zsenge brokkoli is átváltozott levesbetétté egy igazán melegítő, kényeztető sajtkrémlevesbe. Ez a leves annál finomabb, minnél több féle sajtot használunk fel hozzá. Igyekezzünk jól olvadó sajtokat választani, a boltban kapható trappista, edami, ementáli sajtok megfelelnek erre a célra. Az én levesembe főleg kistermelők sajtja került: ementáli, vargányás és pannónia,illetve boltban vásárolt Karaván sajt, hogy legyen benne füstölt is.
Hozzávalók:
- 25 dkg sajt reszelve - legalább négy féle
- 2 evőkanál sajtkrém
- 3 dl meleg víz
- 7 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál reszelt szerecsendió
- fél teáskanál fehér bors
- 50 dkg brokkoli
Egy lábasban megmelegítem a vajat és már mikor kellően forró, akkor ráteszem a lisztet is és világos színűre megpirítom a lisztet. Amikor elérte a liszt a megfelelő színt, akkor kis adagokban felöntöm a meleg vízzel, közben folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen csomós. Ha már az összes vizet beletettük a lábasba, akkor a tejet is hozzáöntjük és a lángot kissé mérsékelve felforraljuk, időnként megkevergetve és beletesszük a krémsajtot is. Hozzáadjuk a sót, borsot és a szerecsendiót is. Ha felforrt a lé, akkor a sajtot kisebb adagokban hozzáadjuk, kevergetjük, hogy a sajt teljesen felolvadjon.
Közben a brokkoliról levágjuk a rózsákat, ha túl nagyok, akkor félbevágjuk őket. A brokkoli rózsákat szűrőbetétben vagy egy nagy serpenyőben megpároljuk kb. 7-8 perc alatt.
Tálalásnál a leveses csészébe teszünk egy adag levest és közepére helyezzük a párolt brokkoli rózsákat.
Extra tipp: ha van otthon kéksajt, akkor tálalásnál morzsolhatunk rá egy kicsit, így extra krémes lesz a leves.