Itt a strandidő és a TV-ben és internetes portálokon ilyenkor mindenhol megjelennek a tipikus "strandkaják", a lángos, palacsinta, főtt kukorica. Emiatt nagyon megkívántam a palacsintát, talán nem kicsit hatnak rám a külső ingerek. De egy valamire nem igazán vágytam eben a melegben: az édec, cukros palacsintára, ilyenkor jobban kívánom a sós ízeket, hiszen a sóból is elég sokat vesztünk ilyen melegben. Így esett a választásom a ricottával töltött palacsintára, amibe került grillezett paradicsom és bazsalikom is, ami így akár főétkezésnek is megállja a helyét.
Hozzávalók:
Palacsintához: (10-12 darabhoz)
- 20 dkg zabliszt
- 3 tojás
- 4 dl tej
- 1 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
- csipet só
- 2 evőkanál olaj
Tálaláshoz: (kb. 5-6 palacsinta töltésére elég)
- 15 dkg ricotta
- 3 darab paradicsom
- fél csokor bazsalikom
- balzsamecet
- salátakeverék (elhagyható)
Először a palacsinta tésztáját készítjük el. A zabliszthez hozzákeverjük a tojásokat, a lisztet, a szénsavas ásványvizet, majd hozzáadjuk a tejet is, majd beletesszük a sót és az olajat is. Félretesszük, addig amíg elkészítjük a tölteléket, ezen idő alatt a zabliszt magába fogja szívni a nedvesség egy részét.
A bazsalikom száráról lecsípkedjük a leveleket és apróra vágjuk. Egy picit félreteszünk a tálaláshoz, a többit hozzákeverjük a ricottához. A paradicsomokat megmossuk és viszonylag vastagabbra, úgy 3-4 mm vastagra felszeleteljük, ehhez legjobb egy recés kést használni. Egy csíkos aljú grillserpenyőt magas lángon megmelegítjük és viszonylag rövid idő alatt mindkét oldalát megsütjük, úgy, hogy csíkok láthatóak legyenek a paradicsomokon, ez oldalanként 1,5-2 perc. Kivesszük a paradicsom szeleteket a grillsütőből egy tányérra és félretesszük.
Ha a ricottát és a paradicsomot is elkészítettük, akkor nekiállhatunk a palacsinták sütésének is. Ha a tészta ennyi idő alatt nagyon besűrűsödött volna, egy kis tejjel hígitjuk, hogy továbbra is folyós állagú maradjon. Palacsintasütőben megsütjük a palacsintákat, egy picivel vastagabb lesz a zabliszt miatt, mint a hagyományos, de nem lesz nagyon vastag.
Ha kisültek a palacsinták, akkor megtöltjük őket. A palacsinta felén elkenünk kb. egy teáskanál bazsalikomos ricottát, majd a ricottás rész egyik felére ráteszünk 2 szelet grilezett paradicsomot, rácsöpögtetünk pár csepp balzsamecetet és ráteszünk egy kis bazsalikom levelet. Negyedrészt hajtjuk és ha még van, megszórhatjuk még bazsalikom levéllel. Tálaláshoz a palacsintához balzsamecetes friss salátát is adhatunk.