Jó pár évvel ezelőtt láttam valamelyik főzős műsorban, hogy petrezselyemből készítettek salátát. Addig nem ismertem a tabbouleh-t, de azóta rendszeresen készítek. Nagyon szeretem ezt a salátát, mert nagyon friss és gyorsan elkészült. A tabbouleh nagyon finom grillezett húsokhoz, grillpartikra előre elkészíthető. A tabbouleh sajttal kiegészítve önálló főfogás is lehet. Kétféle sajtot használtam hozzá, egyrészt feta sajtot, aminek a sóssága jól illik ehhez a salátához, illetve friss kecskesajtot, aminek a frissesége, lágyabb állaga szintén jól harmonizált mind a sajátához, mind a fetához.
Hozzávalók:
- 12 dkg bulgur
- 1,5 dl víz
- 4-6 csokor petrezselyem
- fél csokor menta
- 3 darab paradicsom
- 3 szál újhagyma (most kivételesen póréhagymával készítettem, mert ez volt itthon)
- 1 darab citrom leve
- 3 evőkanál olíva olaj
- 10 dkg feta sajt
- 10 dkg friss kecskesajt
Egy tálba beletesszük a bulgurt, ráöntjük a felforralt vizet, majd a tálat lefedjük, hogy a bulgur megpuhuljon. A paradicsomot felnégyeljük, kicsumázzuk és magját eltávoljítjuk. A paradicsom húsát kis kockákra vágjuk. A hagymát felkarikázzuk. A petrezselyem szárát levágjuk, a leveleket felvágjuk, de nem túl apróra, hisz ez a saláta fő eleme. A menta leveleit is durvára aprítjuk.
A kétféle sajtot kisebb darabokra vágjuk törjük. Ha a bulgur megpuhult, akkor összekeverjük a paradicsom kockákkal, a hagymával és petrezselyemmel. A salátának nagyon zöldnek kelle lennie, a bulgurnak és a paradicsomnak tényleg csak nyomokban szabadna látszódnia. Hozzákeverjük a kétféle sajtot és rálocsoljuk a citrom kifacsart levét és az olajat. Óvatosan összeforgatjuk. Pár órára a hűtőbe is betehetjük, de frissen is fogyaszthatjuk.