Évekkel ezelőtt valamelyik amerikai oldalon láttam egy görögdinnye salátát, amit azóta szerettem volna elkészíteni. Mivel már azt se tudom, hogy láttam ezt a receptet, inkább összedobtam egyet saját magam. Piacról és csarnokból beszerzett friss hozzávalókból egy igazán finom saláta sikeredett, ahol a feta sóssága jól harmonizál az édes magyar görögdinnyével, amit kiemel a spenót roppanósága.
Hozzávalók: (2 személyre)
- 50 dkg kimagozott vagy mag nélküli görögdinnye
- 10 dkg feta saj
- 6 dkg friss spenót / bébispenót
- kevés balzsamecet
Egy negyed dinnyét a héjából kivágjuk, majd 1 - 1,5 cm széles szeletekre vágjuk föl. A szeleteket szintén 1 -1,5 széles csíkokra vágjuk, így legkönnyebb kipiszkálni a magokat. A már mag nélküli csíkokat kockázzuk föl és tegyük egy tálba. A spenótot mossuk meg több váltás vízben, salátacentrifugával távolítsuk el a maradék vizet a levelekről. Amennyiben nagyobb levelek is vannak, azokat tépjük kisebb darabokra. A feta sajtot vágjuk kisebb kockákra.
A saláta összeállításánál keverjük össze a dinnye- és a feta kockákat és a spenót leveleket is. Tegyünk rá egy kis kanál balzsamecetet vagy amennyiben szórós fejű balzsamecetünk van, spricceljünk egy kis balzsamecetet a saláta tetjére, forgassuk össze és már fogyasztható is.