Az ellentétek vonzák egymást - tartja a mondás. Igaz ezt általában a párkapcsolatokra értik, de szerintem bőven találunk példákat az élet különböző területein is. Ebben az ételben bőven vannak ellentétek, amik igazán jól kiegészítik egymást, az érett körte édessége jól harmonizál a gorgonzola sósságával, illetve a leves krémessége a pirított dió roppanóságával. Még tart a nyár, jól esik egy hideg gyümölcsleves, igaz már őszi gyümölcsből, gorgonzolával és dióval.
És miért pont gorgonzola? Nagyon szeretem a karakteres sajtokat és hát a kék sajtok pont ilyenek, nem lehet összetéveszetni az ízüket semmivel. Gorgonzola lágyabb karakterű, mint a Roquefort, jobban megy a gyümölcshöz, körtéhez.
Hozzávalók:
- 5 darab közepes méretű körte (érett, de keményebb legyen)
- 10 dkg gorgonzola
- 5 dkg dió
- 4 teáskanál barna cukor
- 2 teáskanál vaj
- 1 liter víz
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- negyed teáskanál őrölt fahéj
- fél citrom leve
- csipet só
A körtéket alaposan megmossuk, félbevágjuk. A magházat és a végét/szárát kivágjuk. a feleket felnyégyeljük hosszában, majd ezeket a szeleteket egyenlő, kb. 1 cm x 1 cm-es darabokra vágjuk. A citrom levéből 1-2 teáskanállal a körte kockákra teszünk és összeforgatjuk, hogy nem barnuljon be. Egy fazékban vagy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, rászórjuk a cukrot és ha elolvadt, akkor rátesszük a körte kockákat, közepes hőfokon időként kevergetgetve, rázogatva egy kicsit megkaramellizáljuk a körte kockákat. Ha nem fér egy adagba a fazékba/serpenyőbe a körte úgy, hogy csak egy rétegben legyenek, akkor több részletben karamellizáljuk meg a körtét, de ebben az esetben a vaj és a cukor mennyiségét is elosztjuk. A körte kockákat kitesszük egy tányérra, ha adagokban történik a karemellizálás. A körte kockát egyötödét féltetesszük a többit beletesszük egy fazékba, hozzáöntjük a megmaradt citromlevet, egy liter vizet, a mézeskalács fűszerkeveréket, fahéjat és a sót és alacsony hőfokon negyed óráig forraljuk. Ha nincs otthon mézeskalács fűszerkeverék, akkor helyettesíthető fahéj/szegfűszeg/szegfűbors/ánizs keverékével is. Negyed óra elteltével levesszük a tűzről a fazékot és merülő mixerrel pűrésítjük a levest.
A sajt felét belemorzsoljuk a még meleg levesbe és alaposan elkeverjük, hogy a sajt elolvadjon teljesen. A krémleves kihűtjük. Amíg hűl 5 dkg diót durvára vágunk és száraz serpenyőben megpirítjuk majd félre tesszük.
Ha van kedvünk és időnk, akkor grill serpenyőben körte szeletet is grillezhetünk. Ehhez levágunk egy szeletet a körtéből, kimetszük a magos részét, vékonyan megkenjük vajjal és oldalanként 1-1 perc alatt megpirítjuk egy kicsit.
Tálalásnál egy csészébe merünk egy adag levest, rétesszük a félretett karamellizált körte kockák negyedét, rámorzsolunk egy kis gorgonzola sajtot és megszórjuk egy kis pirított dióval.