Nyárhoz hozzátartozik a kukorica, leginkább főve. Annyira jó látvány a kukoricalevelek között főtt aranyló csövek látványa, mindezt kellően melegen, sóval meghintve megenni. Otthon, strandon vagy bárhol. Teljesen más ízélmény a parázs fölött sült kukorica, így sokkal édesebb lesz a cső. Legfinomabb verziót Mexikóvárosban sikerült kóstolnom egy utcai árusnál, pedig utazás előtt felhívták a figyelmemet, hogy utcai árusnál semmit ne vegyek. Megvettem és azt bántam volna meg, ha nem kóstolhattam volna meg azt a változatot: parázs fölött sült kukorica volt, sóval és csípős paprikával megszórva és citromlével meglocsolva. Az alábbi recept is mexikói ihletésű, de ez leves formában tartalmazza a kukoricát.
Hozzávalók:
- 4 cső zsenge kukorica
- 1 nagy fej hagyma
- 1 darab zöld paprika (poblano, kápia vagy kaliforniai)
- 1 darab piros paprika (kápia, pritamin paprkia vagy kaliforniai)
- 1 darab naracs vagy sárga paprika (kaliforniai vagy hagyományos paprika)
- 2 darab paradicsom
- 6 evőkanál olaj
- 1,5 evőkanál liszt
- 7 deciliter víz
- 1 deciliter tejszín
- 1,5 deciliter tej
- 10 dkg cheddar sajt
- só, bors
Tálaláshoz:
- zöld chili paprika
- fél csokor koriander vagy
- újhagyma zöld része
A paprikákat kicsumázzuk és közepes méretű kockákra vágjuk, a hagymát apróra felkockázzuk. A kukoricáról levágjuk a szemeket, paradicsomokat elnegyedeljük kivágjuk a csumáját, a magokat eltávolítjuk és a paradicsom húsát kockákra vágjuk.
Egy közepes méretű fazékban megmelegítjük az olajat és rátesszük a hagymát. Pár percig közepes hőfokon pirítjuk, amíg kezd üvegessé válni. Rádobjuk a kockára vágott paprikát és további 8 percig pirítjuk, időnként kevergetve.
Ez után rátesszük a kukorica szemeket is és további 5 percig pirítjuk a zöldségeket kevergetve. Megszórjuk a 1,5 evőkanál liszttel, jól elkeverjük majd ráöntünk 7 deciliter vizet, valamint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd közepes hőfokon 10 percig főzzük. Utána hozzákeverjük a tejet, tejszínt és a paradicsom kockákat. Újra felforraljuk majd utána 5 percig mérsékelt hőfokon főzzük sűrűbben megekeverve. Megkóstoljuk, ha kell még, akkor sózzuk. Ha kész, akkor beletesszük a reszelt sajtot és már csak addig hagyjuk a lángon, amíg a sajt elolvad.
Tálaláshoz megszórjuk a durvára vágott koriander levelekkel és a chili paprikával. Ha valaki nem kedveli a koriandert, akkor újhagyma zöld részével is megszórhatja.