Rég volt már sajtos poszt, de most van időm. Sajnos.... Négy napja itthon, felsőlégúti problémák miatt, emiatt önkéntes a karatén, még a lakásból se mentem ki. Ma reggel megkaptam a bevásárolt pakott, szigorúan az ajtóm elé letéve.
Szóval volt időm főzni, tegnap még vágytam egy kis levesre, ezért vöröshagymát, medvehagymát és magos zsömlét kértem a pakkban. Más célra szerettem volna felhasználni a darabka Taleggio sajtot, de most jobb helyre se kerülhetett volna.
Taleggio sajt: véletlen műve, hogy épp egy lombardiai sajt volt itthon. Igaz, semmi sem a véletlen műve. Rúzsos, igazán karakteres sajt, kérgében apró sókristályok vannak, így egy picit még ropog is az ember foga alatt.
Hozzávalók: 2 személyre - egyszemélyes karantén esetén 2 napra
Leves:
- 4 darab közepes méretű vöröshagyma
- egy kis darab póréhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 teáskanál étolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- egy kis ág kakukkfű
- 8 dl víz
- só, bors
Tálaláshoz:
- pár levél medvehagyma
- (magos) császárzsemle félbevágva
- 1 gerezd fokhagyma
- Teleggio vagy bármilyen más könnyen olvadó sajt
A leveshez a vöröshagymákat megpucoltam, majd félbevágás után felkarikáztam. (most négy vöröshagyma után se folyt a könnyem, ki érti ezt). A póréhagymából is vágtam úgy 5 cm-es darabot, apró karikákra. A olajat és a vajat összemelegítettem és miután a vaj felolvadt rátettem a hagymakarikákat és csökkentettem a hőmérsékletet. A legalacsonyabb hőmérsékleten pároltam, pirítottam a hagymát, időként kevergetve, félig lefedve a lábast. Ez a fázis 1 és 3/4 órán át tartott, addigra kezdett egy kicsi színe lenni a hagymának. Emiatt nem egy rohanos hétköznapi ebéd, most sok időm volt, ki is használtam.
Amikor már kezdett egy kis színe lenni a hagymának, egy gerezd fokhagymát apróra vágtam és rátettem a párolt hagymára és 2 perc múlva felöntöttem a fehérborral. A bor segített a picit karamellizálódott részek felválásában is. Egy picit még melegítettem, de most nem számított volna az se, hogy az alkohol nem párolog el teljesen, hisz nem vezetek ma, sőt itthonról se megyek el. Utána felöntöttem 8 deciliter vízzel és újabb 40-50 perc főzés következett alacsony hőfokon.
A leves főzése közben sóztam és borsoztam a levest, de annyira édesnak találtam, hogy vagy 4 kiskanál sót is beletettem. A főzési idő vége előtt 10 perccel beletettem a kakukkfűvet is.
A tálaláshoz félbevágott zsemlét grill alatt megpirítottam, bedörzsöltem fokhagymával bőven és ráfektettem a sajtszeleteket és visszatoltam a grill alá, addig, míg a sajt meg nem pirult. A levest kimertem tálkába, pár levél megdvehagymát feldarabolva rászórtam a tetejére és hozzátettem a sajtos pirítóst.
Most egyetlen jó dolog volt ebben a levesben, hogy forró volt, torokfájásra tökéletes volt, ha már étvágyam nem volt ma. Hát ma egy kicsit személyes hangvételűre sikeredett a poszt, de gondolom ez most elnézhető.