Itt van a padlizsán szezon. Szeretem ezt a lila (jó, néha más színű) zöldséget, mert kalória szegény, sokoldalú a felhasználása. Igaz, néha keserű, de ezt sózással el lehet kerülni. Azon túl, hogy kalória kevés van benne, rostban és vitaminokban is viszonylag gazdag. Sokféleképpen elkészíthető, most omlettbe került sok sajttal együtt.
Hozzávalók: (egy adagra)
- 15 dkg padlizsán
- 2 darab tojás
- 5 dkg sajt reszelve
- fél + fél teáskanál vaj
- 2 teáskanás só
- őrölt bors
A padlizsánt megmossuk, zöld szárát és a "gallért" óvatosan levágjuk, mert szúrhat ez a rész. A padlizsánt félbe vágjuk, majd egyenlő darabokra, maximum 1,5x1,5 cm-es kockákra vágjuk. Egy tányérra tesszük a kockákat és két teáskanál sót szórunk rá, jól összekeverjük és 30 percig hagyjuk, hogy a só az esetleges keserű levet kihozza.
Fél óra elteltével kisebb adagokban papírtörlővel leitatjuk róla nedvességet. Egy tapadásmentes serpenyőben megmelegítünk fél teáskanál vajat és a padlizsán kockákat rádobjuk, valamint megszórjuk frissen őrölt borssal. Közepes hőmérsékleten folyamatosan kevergetve 7-8 perc alatt megpirítjuk a padlizsánt, majd kiszedjük egy tányérra.
A tojásokat egy tálban beleütjük és egy villával összekeverjük. A serpenyőt visszatesszük a tűzhelyre egy picivel kisebb hőfokon. Beletesszük a fél teáskanál vajat és ha elolvadt, beletesszük a felvert tojásokat is. Időnként rázogatve a serpenyőt elkezdjük sütni a tojást, de maximum a szélénél nyúlunk alá spatulával.Miután az omlett felső rétege is majdnem kész, de még egy kicsit kocsonyás, az egyik felére rászórjuk a reszelt sajt felét, erre rátesszük a pirított padlizsán kockákat, rászórjuk a sajt maradékát. Óvatosan ráhajtjuk az olmett másik felét, még egy percig sütjük, majd tányérra csúsztatjuk.