Csííz!! Egy falat sajt

Csííz!! Egy falat sajt

Kecskesajtos, fügés házi fagylalt

2018. október 13. - Hódi Katalin

Szeptember utolsó hetétől kezdve nálam felpörgött a maratonra való felkészülés, szinte az élet minden területén. Ez azzal is járt, hogy fokozatosan csökkentettem az utolsó hétben a fehérje bevitelt, inkább szénhidrát volt, emiatt eléggé megcsappant a sajt fogyasztásom is. De most már újra itt vagyok, sajttal is bőven el vagyok látva.

Annyira szép az idő, hogy ki kellett használni ezt egy kis házi fagylalt készítésére. Sőt a hozzávalókból is sikerült beszereznem az utolsó adagokat, hisz a friss kecske sajtkrém lassan nem lesz elérhető a termelőknél, és sikerült még egy adag friss, hazai fügéhez is hozzájutnom, így sikerült elkészítenem ezt a mennyei finomságot, ami egy igazi őszi édesség lett.

f2.JPG

 

 

Hozzávalók:

  • 4 dl tejszín
  • 2 dl tej - magasabb zsírtartalmú
  • 15 dkg friss kecske sajtkrém
  • 12 dkg méz
  • 25 dkg füge
  • 2 teáskanál oliva olaj

f5.JPG 

 

A sütőt előmelegítjük 160 Celsius fokra. A fügéket megmossuk és a tetejüket X alakban bevágjuk, meglocsoljuk az olajjal és 20 percig sütjük a sütőben. Ha elkészült, akkor kivesszük és hagyjuk kihűlni. Ilyenkor annyira jól néznek ki a fügék, mint a virágok szétnyílnak a fügék.

f4.JPG

A fagylalt alaphoz a tejet és a tejszín elkezdjük összemelegíteni egy vastag aljú lábasban, közepes hőfokon. Ha már közepesen meleg hozzáadjuk a mézet is, amit gyakori kevergetés mellett felolvasztunk. Továbbra is közepes hőfokon melegítjük az elegyet, elég sűrűn kevergetve. Ha elkezd gyöngyözni, akkor beletesszük a kecske sajtkrémet is, amit előtte jól összekeverünk. A sajtkrémet is belekeverjük a mézes elegybe, fakanálról válthatunk kézi habverőre is, hogy egyenletesen tudjuk eldolgozni a sajtkrémet. Ha már egynemű a fagylalt alap, akkor lehúzzuk a tűzről és átöntjük egy másik lábosba, hogy ne melegedjen tovább. Kihűtjük ezt is, amíg hűl csinálhatunk mást is, én például elmentem futni egy kicsit. Jeges vízfürdővel lehet gyorsítani a folyamatot, hogy nem vagyunk időmillimosok. Ha kihűlt, akkor áttöltjük egy laposabb műanyag műanyag dobozba és betesszük a mélyhűtőbe. Ha már elkezd fagyni a dobozban az elegy széle, akkor átkeverjük úgy, hogy a fagyott részeket belekeverjük a többi részbe. Nálam a fagyás megkezdéséig eltelt kb. 1 óra is. Az átkeverést legjobb konyhai robotgéppel vagy esetleg botmixerrel csinálni, így biztos, hogy egynemű lesz a massza. Ezt az átkeverést úgy 20-30 percenként kell ismételni, a fagylalt alap egyre sűrűbb lesz. A negyedik keverés után beletettem a megsült majd apróra vágott megsült fügéket is a masszába. 30 perc elteltével még egyszer átkevertem fakanállal majd az egészet megfagyasztottam egy egész éjszakán keresztül.

f1.JPG

Ha azt szeretnénk, hogy a füge még ennél apróbb darabokban legyen a fagyiban, akkor már az első vagy a mások keverésnél is beletehetünk egy részt az alapba, így a botmixer majd még apróbbra fogja vágni a fügé darabot, de a másik részét az utolsó előtti keverésnél adjuk hozzá, hogy nagyobb darabok is legyenek benne.

Tálaláshoz a fagylalt kivesszük a mélyhűtőből és egy kis ideig szoba hőmérsékleten tartjuk. Ezután fagylaltos kanállal kistányérokba teszünk pár gombócot, meglocsolhatjuk a sült füge alatt összegyűlt lével és csurgathatunk ré egy kis mézet is, illetve adhatunk hozzá friss fügét is. Nincs más dolgunk, hogy a késő nyári napfényben élvezzük ennek a különleges fagyinak az ízet és az életet.

f6.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://egyfalatsajt.blog.hu/api/trackback/id/tr4114299275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása