Újra itt a nyár és újra itt a cukkini szezon. A piacok már tele vannak különböző színű és nagyságú cukkinikkel, amiket nagyon sok féle verzióban lehet elkészíteni. Nagyon szeretem ezt a zöldséget, főleg, hogy alacsony a kalória tartalma, gyorsan elkészül. Kedvencem a cukkini tócsni, de ma cukkini pesto készült belőle, fő a változatosság. A pesto akár pirítósra kenve is finom lehet, de most ricotta gnocchira került, ami kétféle ricottából készült.
Hozzávalók:
Ricotta gnocchi:
- 20 dkg száraz ricotta tehéntejből
- 5 dkg ricotta kecsketejből
- 3 dkg parmezán vagy hasonló kemény sajt reszelve
- 14 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 kiskanál só
- 1/2 kiskanál őrölt bors
- 1 kiskanál vaj
Cukkini pesto - bazsalikomos-tökmagos verzió:
- 20 dkg cukkini
- 7 dkg tökmagos sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 10-12 bazsalikom levél
- 2,5 dkg tökmag
- 2 evőkanál olaj
- 2 kiskanál só
Cukkini pesto - kakukkfüves-mandulás verzió:
- 20 dkg cukkini
- 7 dkg kakukkfüves sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 csokor kakukkfű levelei
- 2,5 dkg szeletelt mandula
- 2 evőkanál olaj
- 2 kiskanál só
A gnocchihoz próbáljunk száraz állagú ricottát beszerezni, ha csak olyat kapunk, ami picit nedvesebb, akkor egy szűrőbe tegyünk pár réteg papírtörlőt és tegyük rá a ricottát, majd a tetejére is tegyünk legalább két réteg papírtörlőt. A száraz (szárazabb) ricotta súlyának kell lenni 20 dekagrammnak lennie. Ehhez tegyük hozzá a kecske ricottát.Tegyük hozzá a lisz 3/4 részét, sajtot, tojást és a sót illetve a borsot is. Keverjük össze, ha szükséges tegyük hozzá a megmaradt részét is. Az egészet gyúrjuk jól össze majd vegyük kétfelé. Mindkettőből deszkán sodorjunk hosszabb, kb. 1,5 centiméter átmérőjű rudakat, majd vágjuk 1 centiméter széles darabokat belőle. Egy lábosban forraljunk vizet, tegyünk bele sót is. Ha a víz for, akkor tegyük bele a gnocchik felét. Ha feljöttek a víz tetejére, akkor várjunk még egy percet, majd szűrjük le és tegyük át a megolvasztott vajra. Ugyan így járjunk el a tészta második részével is.
A cukkini pesztohoz először a száraz magvakat píritsuk meg egy serpenyőben. A cikkinit karikázzuk fel, a sajtot vágjuk kockára, indkettőt tegyük az aprítógépbe, majd rövid ideig aprítsuk. Tegyük hozzá a nagyobb darabokra vágott fokhagymát, a zöldfűszert és a magvat és aprítsuk a géppel majdnem teljesen apróra, de kissé darabos is maradhat. Tegyük hozzá az olajat és a sót és nagyon rövid ideig még aprítsuk, hogy az olaj és a só is elkeveredjen benne. Kóstoljuk meg, ha szükséges, akkor adjunk hozzá még sót.
A másik verziójú pesztot is ugyan így készítsük el.
A kifőtt gnocchit keverjük össze egy kanál pestoval, tetejére tegyünk sajtot. Legjobb lenne parmezán forgács, nekem itthon egy érlelt tehén sajt volt itthon, ami már több hete a hűtőben van, már lassan parmezán jellegű, tökéletes volt a tetejére.