Az egyik legközelebb álló konyha számomra a mexikói. Nagyon szeretem a friss ízeit, a csípősségét, a kicsit meglepő ízpárosításait. A sok paradicsom, paprika és más zöldségek teszik igazán szerethető ezt a konyhát. Ma is mexikói étel készült, igaz nem megszokott módon. Sok esetben a hétvégén készült maradék sült hús 1-2 nap múlva már nem kell, mert már unjuk, vagy éppen már csak annyi van, hogy fél adag ebédnek lenne csak elég. A most készült fajitahoz a hétvégi sült hús maradéka került felhasználásra, ez még ebben a meleg időben még időspórolás is a konyhában.
Hozzávalók:
- 1 darab nagyobb vöröshagyma
- 1 darab lilahagyma vagy 2 darab kisebb
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab zöld paprika (poblano, kápia vagy kaliforniai)
- 1 darab piros paprika (kápia, pritamin paprkia vagy kaliforniai)
- 1 darab naracs sziínű paprika (kaliforniai vagy hagyományos paprika)
- 1 darab sárga paprika (kaliforniai vagy hagyományos paprika)
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- 1 mokkáskanál füstölt pirospaprika
- 3 evőkanál olaj
- maradék sült hús
- só, bors
Tálaláshoz:
- 4 darab tortilla lap
- 1 dl tejföl
- 10 dkg reszelt (chilis) sajt
- koriander levelek (elhagyható)
A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk majd vékonyan felszeleteljük. A paprikákat kicsumázzuk, hosszában és keresztben is félbevágjuk és közepes méretű csíkokra vágjuk föl. A hús apróbb darabokra felvágjuk, ez lehet csirke-, sertés- vagy marhasült maradéka is.
Egy nagyobb serpenyőben megmelegítjük az olajat majd rátesszük a hagyma szeleteket, mait úgy körübelül 3-4 percig píritunk. Rászórjuk a fűszereket, alaposan elkeverjük majd rádobjuk a paprika csíkokat is és a zúzott fokhagymát is. Egy nagyon pici vizet (kb. evőkanálnyi) teszünk rá, összekeverjük és fedő alatt megpároljuk a paprikát úgy 8-10 perc alatt. A paprikának egy picit roppanósnak kell még lennie.A végén elpárologtatjuk az esetleges vizet alóla és hozzáadjuk a sült húst is. Addig melegítjük míg a hús is átforrósodik.
A tálaláshoz a tortilla lapot megmelegítjük egy serpenyőben, így könnyebb lesz hajtogatni is. A tortilla közepére teszünk egy adag fajitát, úgy, hogy az egyik oldalon két ujjnyi részt kihagyunk. A fajita tetejére ráteszünk a tejfölből egy csíkot és megszórjuk a reszelt sajttal is. Ott, ahol kihagytuk egy kis részt, ott ráhajtjuk a tortillát, majd az egyik majd a másik oldalon középre hajtjuk a tortillát. Ha szeretjük, akkor a tejföl és a sajt tetejére koriander leveleket is tehetünk.