Pár hónapja véletlenül ráleltem a kecske sajtkrémre a piacon. Azóta nagy kedvenc lett, elég sűrűn veszek egy dobozkával. Szeretem benne a kecskesajt "tömény" aromáját, de mégis olyan lágy a krémsajt. Jól kiegészíti a savanykás/édeskés ízeket is, de általában sós ételekkel eszem, de sokszor csak kiskanállal magában.
Eddig még soha nem sütöttem vagy főztem vele, mert annyira finom volt magában. Szombat reggel a piaci bevásárlás alkalmával vettem nagy kalapú barna csiperke gombát és a töltelék kigondolása során eszembe jutott, hogy kecske sajtkrémet fogok használni, hisz a gomba "földes" ízét nagyon jól ki fogja egészíteni a sajtkrém friss íze.
Hogy teljes legyen az ízkavalkád, készítettem hozzá hagymalekvárt. Ez annyira jól sikerült, hogy a maradék elfogyott vacsorára magában. A hagymalekvár nemcsak ehhez az ételhez jó, hanem grillezett húsokhoz is jó párosítás.
Hozzávalók:(1 adag)
- 2 darab nagy barna csiperke gomba (12,5 dkg)
- 10 dkg kecske sajtkrém
- olaj
- késhegynyi szerecsendió és fehérbors
Hozzávalók a hagymalekvárhoz:
- 50 dkg lilahagyma
- 1,5 evőkanál olaj
- 1 dl vörösbor vagy rozé
- 1 evőkanál barnacukor
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 kis ág rozmaring
- 1 kiskanál só
Elkészítés:
A gomba tönkjét kitörjük, kalapját vizes szivaccsal megtisztítjuk. A tönk alját levágjuk és ezt is megtisztítjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, kettévágjuk majd nem túl vékonyan felszeleteljük. A sütőt előmelegítjük 175 fokra és egy tepsibe sütőpapírt teszünk.
Egy nagy teflon serpenyőben megmelegítünk 1,5 evőkanál olajat és rádobjuk a lilahagymát és pár percig magasabb hőfokon elkezdjük pirítani majd rátesszük a barnacukrot és a hőmérsékeletet közepesre mérsékeljük és fedőt teszünk rá. Körübelül 20 percig pároljuk, karamellizáljuk a hagymát, időnként megkeverve.
A gombafejeket kalapjukkal lefelé beletesszük a sütőpapíros tepsibe. A kalapokat olajjak lekenjük, én most kakukkfüves olajat használtam, de természetesen az étolaj is jó erre a célra. A gombákat 15 percre betesszük a sütőbe.
Amíg a hagyma párolódik és a gomba sül a sütőben elkészítjük a gomba kalapjába kerülő tölteléket. A tönköket nagyon apróra összevájuk majd beletesszük a kecske sajtkérmbe, frissen reszelt szerecsendióval és fehérborssal ízesitjük illetve a hagymához szánt összevágott rozmaringból is hozzátehetünk egy kicsit és jól összekeverjük.
A gombát kivesszük a sütőből és megfordítjuk és pár percre visszatesszük, hogy a kalapjában lévő nedvesség elpárologjon.
A lilahagymához hozzáadjuk a bort és a balzsamecetet és úgy kb. 4-5 percig egy kicsivel magasabb hőmérsékleten tovább píritjuk.
A gombát ismét kivesszük a sütőből és a kalapja belsejét is vékonyan megolajazzuk és belehalmozzuk a tölteléket egyenletesen elosztva és még visszatesszük 10 percre a sütőbe.
A lilahagyma miután a borral és a balzsamecettel is pirult 4-5 percig, akkor hozzáadunk egy kiskanál sót és az apróra összevágott rozmaringot és további 5 percig pirítjuk, de már fedő nélkül.
Ha elkészült a gomba, akkor egy tányérra rakjuk őket, tetejére halmozunk egy-egy kanálnyi hagymalekvárt, aminek a maradékát egy ki tálkába adhatjuk pluszba a gomba mellé.