A piacon, élelmiszer üzletekben ilyenkor, nyár derekán már mindenhol lehet kapni cukkinit, padlizsánt, patiszont. Sok-sok évvel ezelőtt (még a 80-as években) csak rántva ettük ezeket a zöldségeket, utána már megjelentek a különféle rakott verziók is, majd szinte mindenféle recept volt ezekkel a zöldségekkel. Nagyon szeretem ezeket nyári zöldségeket, hisz gyorsan elkészülnek, kevés kalóriát tartalmaznak, ízletesek, jól lehet társítani más zöldségekkel, hússal, sajttal és rizzsel is. Egyik kedvencem a cukkinitócsni, ami nem zsíradékban sült, hanem a sütőben készült el finom feta sajttal.
Hozzávalók:
Tócsnihoz:
- 1 kg zsenge cukkini
- 15 dkg feta sajt
- 1 közepes vagy 2 kisebb lilahagyma
- 1 darab fehér paprika
- 3 darab paradicsom
- 5 dkg zabliszt
- 2 db tojás
- 3 kiskanál só
- csipet bors
Mártogatóshoz:
- 2 dl sűrű joghurt
- 1 teáskanál csípős pizzaszósz vagy ketchup + késhegynyi chili paprika
Tálaláshoz:
- párolt rizs, paprika csíkok, paradicsom ízlés szerint
A sütőt előmelegítjük 170 Celsius fokra. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük (ujjunkra vigyázva) és 3 kiskanál sóval összekeverjük és félretesszük úgy 20 percre, amíg a többi hozzávalót összevágjuk. A paprikát kicsumázzuk, majd vékony csíkokra szeleteljük, majd apró kockára vágjuk. A lilahagymát apróra felkockázzuk. A papadicsomokat elnegyedeljük, majd mindegyik negyedből kivágjuk a zöld csuma részét és kiszedjük belőle a magos részt, majd mindegyik negyedet apró kockára vágjuk. A feta sajtot (ez most juhtejes fetával készült) közepes méretű kockára vágjuk. A cukkiniből nagyon kis adagokban kinyomkodjuk kezünkkel a felesleges vizet majd beletesszük egy nagyobb tálba. Ha már végeztünk ezzel, akkor hozzátesszük az apró kockára vágott lilahagymát, paprikát, paradicsomot, a két tojást, csipet borsot és a zabpehely lisztet és egyenletesen összekeverjük. A végén hozzákeverjük a feta sajtot is, ami eléggé törik.
Az elkészült masszából két kanál segítségével apró halmokat teszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ha esetleg közben levet eresztene a massza, próbáljuk csak a cukkinis keveréket kivenni a kanál segítségével, a lé maradjon a tálban. Nekem ebből a mennyiségből 16 kis halom jött ki.
A tepsit betesszük 35-40 percre a sütőbe, míg a külseje aranybarna nem lesz. Euztán kivesszük a sütőből és rövid ideig hűlni hagyjuk. Az így elékészült tócsni nem lesz olyan rogogós, mint az olajban sült változat, inkább puhább lesz.
A mártogatóshoz összekeverjük a sűrű joghurtot (pl. görög joghurt) a csípős pizzaszósszal, ha ez nincs, akkor ketchup és egy kis chilipor keverékével. Lényeg, hogy a mártogatós kellően hideg legyen és egy kissé csípős.
Tálaláshoz a cukkini tócsnihoz és a mártogatóshoz adhatunk párolt rizst, csíkokra vágott zöldpaprikát, paradcsomot.