Csííz!! Egy falat sajt

Csííz!! Egy falat sajt

Sajttorta ricottából

2018. július 07. - Hódi Katalin

Cheesecake. E szó hallatára mindig eszembe jut egy amerikai kisvárosban, valahol New Jersey-ben, az a tipikus boxos elrendezésű étterem és a hűtőben a tésztarétegen lévő magas sajtos réteg és a tetején hatalmas eperszemek. Mai napig bánom, hogy ott nem ettem olyan sajttortát. Azóta már több helyen megkóstoltam, készítettem is már. Pár éve a sajtkrém helyett ricottát használok. Hisz a ricotta is egyfajta friss sajt, a sajtkészítés során megmaradt savóból készült szemcsés, friss sajt, ami állagára egy picit hasonlít a túrójéra, de ízében eltér. A ricotta inkább semleges, inkébb édeskésebb ízű, így sós és édes ételek készítéséhez is fel lehet használni, és önmagában is nagyon finom.cake0.JPG

Hasonló ricottából készülő sajttorta Olaszországban elterjedtebb, de az ottani változatba kerül mascarpone és krémsajt is. Az itt szereplő változatban csak ricotta került, ráadásul igazi termelői ricotta, ami sokkal krémesebb, mint a bolti, de természetesen azzal is elkészíthető. Tetejére a meggy szezon végefelé fűszeres meggy szószt tettem, de ez természetesen helyettesíthető bármelyik savanykás idéngyümölccsel.

Hozzávalók: (18 cm-es kapcsos tortaformához)

Tésztaréteghez:

  • 15 dkg zabkeksz
  • 6 dkg vaj olvasztva

Sajtos réteghez:

  • 60 dkg ricotta
  • 17 dkg cukor
  • 4 darab tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só

Meggy szószhoz:

  • 25 dkg kimagozott meggy
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

 

Elkészítés:

A tésztás réteghez a zabkekszet beletesszük egy késes betétű aprítógépbe, majd összetörjük a gép segítségével. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott vajat, jól elkeverjük. A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk és erre a papírra rátesszük a vajas morzsát, egyenletesen elosztjuk a formában, lenyomkodjuk. Ezt legkönnyebben egy kis pohár aljával tudjuk megtenni. A tortaformát betesszük a 175 Celsius fokra előmelegített sütőbe és 8 percig sütjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A sajtos réteghez egy keverőtálba tesszük a ricottát, ezt egy pecig keverjük, hogy egyenletes legyen az állaga. Hozzáadjuk a cukrot, ezzel is keverjük pár percig, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a citrom reszelt héját és egynemű masszává keverjük. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A habból egy kis adagot még robotgéppel a ricottás krémhez keverünk, majd a többit kis adagokban finoman hozzáadjuk. Ha a krémben egyenletesen elkeveredett a hab, akkor a kihűlt tésztarétegre tesszük, egyenletesen elsímitjuk és betesszük a 175 Celcius fokra előmelegített sütőbe és 1 órán keresztül sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz. Célszerű egy tűpróbával ellenőrizni, ha nem tapad rá már a tűre semmi, akkor jó, hiába lágy még a krém a tetején. Kivesszük és teljesen kihűtjük szobahőmérsékleten majd legalább 4 órára vagy akár egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük egy fóliával letakarva.

cake2.JPG

A meggy szószhoz a kimagozott meggyet egy bevonatos serpenyőbe tesszük, rászórjuk az egy kanál cukrot, a fűszereket és 5 percig magas lángon, folyamatos kevergetve szinte lekvárt készítünk belőle, hisz a meggy leve kissé be fog sűrűsödni. A szószt is kihűtjük.

cake3.JPG

Tálalásnál a tortaforma oldalánál éles késsel körbevágjuk a tortát, szétkapcsozzuk a formát, kiemeljük, aljáról lehúzzuk a sütőpapírt és tálalótálra tesszük, majd a tetejére kanalazzuk a meggyszószt.

cake4.JPG

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyfalatsajt.blog.hu/api/trackback/id/tr7714098465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása