Csííz!! Egy falat sajt

Kecskesajtos, fügés házi fagylalt

2018. október 13. - Hódi Katalin

Szeptember utolsó hetétől kezdve nálam felpörgött a maratonra való felkészülés, szinte az élet minden területén. Ez azzal is járt, hogy fokozatosan csökkentettem az utolsó hétben a fehérje bevitelt, inkább szénhidrát volt, emiatt eléggé megcsappant a sajt fogyasztásom is. De most már újra itt vagyok, sajttal is bőven el vagyok látva.

Annyira szép az idő, hogy ki kellett használni ezt egy kis házi fagylalt készítésére. Sőt a hozzávalókból is sikerült beszereznem az utolsó adagokat, hisz a friss kecske sajtkrém lassan nem lesz elérhető a termelőknél, és sikerült még egy adag friss, hazai fügéhez is hozzájutnom, így sikerült elkészítenem ezt a mennyei finomságot, ami egy igazi őszi édesség lett.

f2.JPG

Tovább

Sajtkrémleves brokkolival

Itt az ősz, de ez már nem a vénasszonyok nyara, hirtelen beköszöntött a szinte novemberi ősz. Ilyen időben már jobban esik a meleg tea a víz helyett, a könnyű ebédek helyett a picit tartalmasabb fogások. A múlt pénteken vásárolt még igazán zsenge brokkoli is átváltozott levesbetétté egy igazán melegítő, kényeztető sajtkrémlevesbe. Ez a leves annál finomabb, minnél több féle sajtot használunk fel hozzá. Igyekezzünk jól olvadó sajtokat választani, a boltban kapható trappista, edami, ementáli sajtok megfelelnek erre a célra. Az én levesembe főleg kistermelők sajtja került: ementáli, vargányás és pannónia,illetve boltban vásárolt Karaván sajt, hogy legyen benne füstölt is.

 s0.JPG

Tovább

Töltött hokkaidó tök

A piacon már pár hete megjelent a sütőtök, ami nagy kedvencem. Hideg őszi napokon nincs is jobb, mint a meleg/langyos sült tök, vagy éppen bármi már tökös étel. Novemberben képes vagyok egy egész héten keresztül sütőtökös ételeket enni, természetesen minden nap más formában. De még csak szeptember eleje van, az időjárás igazán meleg, tökéletes vémasszonyok nyara. Ilyenkor még inkább a nyárias ízeket enné az ember. Mivel kapható már hokkaidó tök is, így ebbe került a nyárt idéző kecske fetasajtos töltelék. Ennek a töknek gesztenyés íze van, érdemes ezt is kipróbálni.

h0.JPG

Tovább

Körtekrémleves gorgonzolával

Az ellentétek vonzák egymást - tartja a mondás. Igaz ezt általában a párkapcsolatokra értik, de szerintem bőven találunk példákat az élet különböző területein is. Ebben az ételben bőven vannak ellentétek, amik igazán jól kiegészítik egymást, az érett körte édessége jól harmonizál a gorgonzola sósságával, illetve a leves krémessége a pirított dió roppanóságával. Még tart a nyár, jól esik egy hideg gyümölcsleves, igaz már őszi gyümölcsből, gorgonzolával és dióval.

És miért pont gorgonzola? Nagyon szeretem a karakteres sajtokat és hát a kék sajtok pont ilyenek, nem lehet összetéveszetni az ízüket semmivel. Gorgonzola lágyabb karakterű, mint a Roquefort, jobban megy a gyümölcshöz, körtéhez.

korte0.JPG

Tovább

Sajtos, padlizsános omlett

Itt van a padlizsán szezon. Szeretem ezt a lila (jó, néha más színű) zöldséget, mert kalória szegény, sokoldalú a felhasználása. Igaz, néha keserű, de ezt sózással el lehet kerülni. Azon túl, hogy kalória kevés van benne, rostban és vitaminokban is viszonylag gazdag. Sokféleképpen elkészíthető, most omlettbe került sok sajttal együtt.

p0.JPG

Tovább

Gyors spenótos, feta sajtos tészta

Továbbra is tart a nyári kánikula. Ezzel semmi bajom nincs, csak éppen a lakásban konstans 33 fok van, így az ebéd készítésre szánt időt próbálom a legminimálisabbra csökkeneteni. Így született ez a spenótos, feta sajtos tészta, ami gyorsan elkészíthető, sőt csak egy fazék kell az elkészítéséhez.

s11.JPG

 

Hozzávalók: (1 személyre)

  • 6 dkg száraz tészta
  • 10 dkg spenót
  • 5 dkg feta sajt
  • 1 teáskanál olaj
  • pár szem koktél paradicsom (elmaradhat)

 s12.JPG

 A tésztát az előírás szerint sós vízben megfőzzük. Amíg a tészta fő, addig a spenótot alaposan megmossuk, majd apróra összevágjuk, ahogy a petrezselymet szoktuk, de nem baj, ha nagyobb darabok is maradnak benne. Ha a tészta elkészült, akkor leszűrjük, visszatesszük abba a fazékba, amiben főtt, rátesszük a forró tésztára az összevágott spenótot és az olajat, alaposan összekeverjük és lefedjük 8-10 percre, hogy a tészta gőzében a spenót egy kicsit összeessen. Ha kész, akkor a feta sajtot rámorzsoljuk, kicsit összekeverjük, majd rátesszük a félbevágott koktél paradicsomokat, ha szeretnénk.

s13.JPG

Töltött paradicsom - kifordított lasagne

A zöldségek közül az egyik kedvencem a paradicsom. Kiskoromban nagyon szerettem a nagyszüleimnél a nap által melegített paradicsomot leszedni és ott a kertben megenni frissen. Azóta se ettem olyat, de szerencsére találtam az egyik piacon nagyon finom paradicsomot, évek óta ugyanannál az őstermelőnél szerzem be ezeket a piros bogyókat. Szeretem csak úgy nyersen megenni, de töltve se rosszak. Ebben a töltött paradicsomban szinte minden benne van, ami a lasagne-ben, csak éppen egy nyári változat készült belőle, igaz basemal nélkül. És nem is sül olyan sokáig, ami ebben a melegben nem egy utolsó szempont.

 la1.JPG

Tovább

Tabbouleh - sajttal

Jó pár évvel ezelőtt láttam valamelyik főzős műsorban, hogy petrezselyemből készítettek salátát. Addig nem ismertem a tabbouleh-t, de azóta rendszeresen készítek. Nagyon szeretem ezt a salátát, mert nagyon friss és gyorsan elkészült. A tabbouleh nagyon finom grillezett húsokhoz, grillpartikra előre elkészíthető. A tabbouleh sajttal kiegészítve önálló főfogás is lehet. Kétféle sajtot használtam hozzá, egyrészt feta sajtot, aminek a sóssága jól illik ehhez a salátához, illetve friss kecskesajtot, aminek a frissesége, lágyabb állaga szintén jól harmonizált mind a sajátához, mind a fetához.

t10.JPG

 

Tovább

Zabpalacsinta ricottával és grillezett paradicsommal

Itt a strandidő és a TV-ben és internetes portálokon ilyenkor mindenhol megjelennek a tipikus "strandkaják", a lángos, palacsinta, főtt kukorica. Emiatt nagyon megkívántam a palacsintát, talán nem kicsit hatnak rám a külső ingerek. De egy valamire nem igazán vágytam eben a melegben: az édec, cukros palacsintára, ilyenkor jobban kívánom a sós ízeket, hiszen a sóból is elég sokat vesztünk ilyen melegben. Így esett a választásom a ricottával töltött palacsintára, amibe került grillezett paradicsom és bazsalikom is, ami így akár főétkezésnek is megállja a helyét.

 pal4.JPG

Tovább

Fajita - maradék sült hússal

Az egyik legközelebb álló konyha számomra a mexikói. Nagyon szeretem a friss ízeit, a csípősségét, a kicsit meglepő ízpárosításait. A sok paradicsom, paprika és más zöldségek teszik igazán szerethető ezt a konyhát. Ma is mexikói étel készült, igaz nem megszokott módon. Sok esetben a hétvégén készült maradék sült hús 1-2 nap múlva már nem kell, mert már unjuk, vagy éppen már csak annyi van, hogy fél adag ebédnek lenne csak elég. A most készült fajitahoz a hétvégi sült hús maradéka került felhasználásra, ez még ebben a meleg időben még időspórolás is a konyhában.

t4.JPG

Tovább