Csííz!! Egy falat sajt

Csííz!! Egy falat sajt

Töltött hokkaidó tök

2018. szeptember 20. - Hódi Katalin

A piacon már pár hete megjelent a sütőtök, ami nagy kedvencem. Hideg őszi napokon nincs is jobb, mint a meleg/langyos sült tök, vagy éppen bármi már tökös étel. Novemberben képes vagyok egy egész héten keresztül sütőtökös ételeket enni, természetesen minden nap más formában. De még csak szeptember eleje van, az időjárás igazán meleg, tökéletes vémasszonyok nyara. Ilyenkor még inkább a nyárias ízeket enné az ember. Mivel kapható már hokkaidó tök is, így ebbe került a nyárt idéző kecske fetasajtos töltelék. Ennek a töknek gesztenyés íze van, érdemes ezt is kipróbálni.

h0.JPG

Hozzávalók: (egy töltött tökhöz)

  • 1 darab kisebb hokkaidó tök (kb. 45 dkg)
  • 1 darab közepes méretű paradicsom
  • 10 dkg spenót
  • 8 dkg kecske fetasajt
  • 2 dkg hántolt tökmag
  • 1 evőkanál vaj
  • pár darab zsályalevél

 h1.JPG

A tököt megmossuk a tetejét levágjuk a csúcsától legalább 2-3 cm-re úgy, hogy a magokhoz hozzáférjünk. A magokat egy karalábévájó vagy kiskanál segítségével kikaparjuk, majd a kalapját visszatesszük a tetejére és betesszük a 160 Celsius fokra előmelegített sütőbe és 50-60 percig sütjük. Amíg sül a tök, addig elkészítjük a tölteléket. A spenótot többszöri vízben megmosszuk, majd egy serpenyőbe tesszük, amiben már felolvasztottunk egy kanál vajat. A spenótot kb. 8 perc alatt megfonnyasszuk és megsózzuk. majd ha kész, akkor félretesszük hűlni.

A paradicsomot félbevágjuk, kicsumázzuk, majd negyedekre vágjuk és a magos részét eltávolítjuk és apróbb kockákra vágjuk. A kecske fetasajtot max. 1 cm×1 cm-es darabokra vágjuk. A héj nélküli tökmagot és a zsálya leveleket apróra összevágjuk. Ha kihűlt a spenót, és amennyiben van leve alatta, akkor kinyomkodjuk a spenót leveleket és beletesszük egy tálba. Hozzáadjuk a paradicsom kockákat, a tökmagot, zsályaleveleket és a kecske fetasajtot.

h2.JPG

Ha letelt a 50-60 perc, akkor egy hústű segítségével nézzük meg, hogy megfelelően puha-e a tök. Ha igen, akkor vegyük ki úgy 5-10 percre a sütőből és egy picit hűtsük. Ha már meg tudjuk fogni, akkor a már elkészített tölteléket kanalazzuk bele a hokkaidó tökbe, tegyük vissza kalapját és toljuk vissza a sütőbe. Süssük további 15 percig a töltelékkel együtt is. Ha kész, akkor vegyük ki a sütőből és hagyjuk állni úgy 5-10 percig, mert nagyon forró, majd vágjuk ketté így könnyebb lesz kikanalazni a tököt a héjából a töltelékkel együtt.

h4.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://egyfalatsajt.blog.hu/api/trackback/id/tr5214252371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása