A zöldségek közül az egyik kedvencem a paradicsom. Kiskoromban nagyon szerettem a nagyszüleimnél a nap által melegített paradicsomot leszedni és ott a kertben megenni frissen. Azóta se ettem olyat, de szerencsére találtam az egyik piacon nagyon finom paradicsomot, évek óta ugyanannál az őstermelőnél szerzem be ezeket a piros bogyókat. Szeretem csak úgy nyersen megenni, de töltve se rosszak. Ebben a töltött paradicsomban szinte minden benne van, ami a lasagne-ben, csak éppen egy nyári változat készült belőle, igaz basemal nélkül. És nem is sül olyan sokáig, ami ebben a melegben nem egy utolsó szempont.
Hozzávalók:
- 8 darab közepes méretű paradicsom
- 40 dkg darált hús
- 4 dkg apró tészta (farfalline vagy orzo)
- 1 csomag mini mozzarella sajt
- 5 dkg parmezán sajt
- 2 + 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál friss, apróra vágott zöldfűszer (bazsalikom, oregánó, rozmaring)
- só, bors
- pár szem koktél paradicsom (elhagyható)
A paradicsomok tetejét levágjuk és karalábévájó segítségével óvatosan kimagozzuk őket. Mindegyik belsejét egy kicsit megsózzuk és vágott fejükkel lefelé egy papítörlővel leterítet tálcára rakjuk őket és addig hagyjuk így, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. A tésztát az előírás szerint sós vízben megfőzzük és kihűtjük, de vigyázzunk, hogy ne ragadjon össze. Egy serpenyőben megmelegítünk 2 evőkanál olajat és rádobjuk a darált húst. Folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk a húst, hozzáadjuk a sót és a borsot és készre sütjük-pároljuk. Az utolsó percben hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket is és jól elkeverjük. A mini mozzarella sajtokat elfelezzük. A parmezán sajtot lereszeljük.
A paradicsomokba egy kiskanál segítségével egy réteg tésztát teszünk majd egy adag húst kanalazunk rá. A félbevágott mozzarella sajtokkal egy rétegben beborítjuk a darált húsos réteget. Újra egy réteg tésztát és egy kis adag darált húst teszünk a paradicsomokba majd zárásként megszórjuk reszlet parmezán sajttal. Egy sütőedényt egy kanál olajjal kiolajozunk és a töltött paradicsomokat belehelyezzük. 175 fokos sütőben 30 percig sütjük. Mivel üveg sütőedényben sütőttem, így nem melegítettem elő a sütőt. Az utolsó 10 percen koktél paradicsomokat tehetünk még az edénybe, de ez el is maradhat.