Borsófejtés. Erről mindig a gyerekkorom jut eszembe, mikor még kislányként fejtettük a borsót és jó pár szemet meg kellett kóstolni, hogy elég finomak-e. Mindig a legkisebbek szemek voltak a legédesebbek, sokszor elég nagy volt a kostólási "veszteség".
Talán ezért is várom minden tavasz végén már, hogy legyen friss borsó a piacon. Pár évvel ezelőtt még borsó leves készült a frissen fejt borsóból más tavaszi zöldségekkel együtt, de tavaly már csak párolt zöldborsó került asztalra. Idén maradt a párolt zöldborsó, csak illatos mentával és sajttal kiegészítve, ami így lehet köret vagy vegetáriánus főétel.
Hozzávalók: (2 adag köret vagy 1 adag főétel)
- 25 dkg frissen fejt zöldborsó
- 1 teáskanál vaj
- pici víz a pároláshoz
- fél csokor menta
- 1 dl tej
- 3 dkg reszelt mentás érlelt sajt + meg egy kicsi a tálaláshoz
- csipetnyi só
Elkészítés:
A borsót vajon elkezdjük megpárolni egy serpenyőben, majd egy kis vizet aláöntünk és lefedjük. Időnként megkeverjuk és megsózzuk és kb. 6-7 perc alatt megpároljuk. A megpárolt borsó felét beletesszük a merülőmixer poharába, hozzáadunk kb. 1 dl tejet, fél csokor kissé összevágott mentát és a reszelt sajtot és botmixerrel pürésítjük. Az elkészült borsópürét lazán összekeverjük a maradék párolt zöldborsóval és tényérra tesszük. Vékony szelet mentás sajttal és mentalevéllel díszitjük.